EN  DE  ES  RU 
Начало  -  За контакт -   Мнения - Фото галерия - Вилите - Цени и оферти 
      
 
The Sound of Silence
Eco Jazz Festival
 
Арексим
Арексим
 
Любопитно...
ДАН травел
WEB Хостинг
 
Връзки
bg mamma
FLIPKEY
booking.com
Градинска мебел
3D снимки
Za Hotelite.com
ОФЕРТИ
Facebook
BgHotelite
BgVakancia
ВРЕМЕТО


 
 
Екопътека „Невястата“

Екопътека „Невястата“ и крепостта „Калето“, гр. Смолян

 

Може би мислите, че курортът Пампорово може да ви предложи само зимни забавления? Ето и букет от нови атракции в района на скалата „Невястата” – един от символите на Смолян – екопътека и възстановената крепост „Калето“. Пътеките до ново реставрираната крепост и скалата „Невястата“ са подходящи и за деца на различни възрасти. Разходка в гората, малко история, панорамни гледки или малко по-екстремни изживявания като спускане с алпийски “тролей”, преминаване на “виа ферата” и катерене по изкуствена катерачна стена – всичко е събрано заедно и осигурява забавления за половин ден, а защо не и за цял. Мястото е големият завой на пътя Пампорово – Смолян, от който започва спускането към Смолянските езера.

 

 

Катерачната стена е непосредствено до шосето. Всеки сам си избира тура, но като цяло са много лесни и са подходящи за малки и начинаещи алпинисти. Осигуровката е постоянна, така че упражнението е безопасно. Има достатъчно седалки, но само 1-2 инструктори, така че може да се наложи да почакате, ако има много кандидати за катерене.

Екопътека „Невястата“

В дъното на паркинга, вдясно, тръгва екопътека, която води до три панорамни площадки, алпийския “тролей”, “виа фератата” и скромна детската площадка. Всичко е много близо – максимум на около 20 минути ходене, почти по равно. Върви се през гора, което прави разходката особено подходяща за горещите летни дни. Край „еко“ пътеката са наредени табели с информация за различни растения и животни, срещащи се в България. По-големите деца биха могли да научат нещо за флората и фауната, но трябва да се абстрахират от множеството печатни и правописни грешки в текстовете и досадните понякога описания, копирани от определители за професионални ботаници и зоолози.

След около 10 минути ходене се стига до беседка и две дървени катерушки. Не са в много добро състояние, но когато ги посетихме все още бяха безопасни за игра.Непосредствено под площадката, от северната страна, започва “виа фератата”. Тя е подходяща за възрастни и за по-големи деца. С помощта на въжени и метални стълби и други алпийски приспособления се преминава голяма скална стена, а усилието е възнаградено от невероятна панорамна гледка към Смолян. Не се опитвайте да тръгнете сами – опасно е! Необходима Ви е помощта на професионални алпинисти-инструктори.

От същото място се отклоняват две пътечки за панорамни площадки, означени са с табели. До тях може да стигне всеки, но е необходимо повишено внимание, тъй като има опасност от подхлъзване и падане. От скалите се разкриват великолепни гледки към целите Западни Родопи. Ходенето е по 5-10 минути, на места е стръмно и трудно.

Основната пътека продължава напред и вдясно и след още 10 мин. ходене води до стартовата площадка на алпийския “тролей”. Измислен е така, че освен вдигането на адреналина от “прелитането” над пропастта, да изпитате и естетическо удоволствие от птичия поглед над Смолян, Смолянските езера и долината на р. Черна, някъде далеч под Вас. Двама инструктори се грижат за безопасността, а можете и да се уговорите с каква скорост да полетите, както и дали да има междинни “спирки” – било то за снимки, или за поемане на въздух. Деца над 4 години се спускат без проблем, стига да не ги е страх. В долния край на “тролея” има място за отдих – малка скална площадка с пейки и масички. От нея също се виждат почти същите красоти, както и от “тролея”, но липсва адреналинът.

До площадката води пътечка, която всъщност е пътят за връщане, след като се откачите от “тролея”. Самото спускане трае няколко минути, но изисква време и за подготовка. При повече кандидати за “летене” изчакването става доста дълго (15 мин. и повече).

Средновековната крепост „Калето“ 

Скоро реставрирана средновековна крепост „Калето“ в местността Турлука е най-новата атракция в района. Крепостта се намира в местността е била построена по времето на византийския император Юстиниан І (VІ век) за да поддържа комуникациите и осъществява контрол по минаващия наблизо трансродопски античен път: Пловдив – връх Персенк – Смолян (“Кале”) – Кошница (“Кале”) – връх Ком – Беломорско крайбрежие (Via Militaris or Via Diagonalis – Via Egnatia). Използвала се е до края ХІІІ век - през ХІ-ХІІ в., върху руините на крепостта е изградено укрепление от суха каменна зидария с ширина на стените 2,40 м.Повече за крепостта може да научите на сайта на проекта.

Възстановени са няколко стени, една от портите, построена е беседка и панорамна площадка. Гледката към Смолян и долината на р. Черна е впечатляваща, а децата могат да се “упражняват” в задълженията на средновековните съгледвачи – пазители на крепостта. До крепостта се стига по алея, която започва между алеята за панорамните площадки и пътя за манастира “Свети Пантелеймон”. Ходенето е около 15 минути, почти по равно, има стълби и парапети, така че е по силите на всеки “самоходен” малчуган. На средата на пътя има полянка и беседка с големи информационни табла, която е и подходящо място за почивка, дори за пикник.

За скалата Невястата (Соколица) се разказва легенда, свързана с тежкото османско робство. При силовото помохамеданчване на с.Райково османците избили част от жителите на селото, но група смели българи нападнали турците и ги избили. Потеря тръгнала да търси непокорните българи и когато стигнала до тази скала се чул плач на дете. Майка с пеленаче стояла под скалата . Понеже не предала накъде са тръгнали търсените турците я посекли заедно с детето и обагрили скалата с кръвта им. Оттогава родопчани не обичат да замръкват край Соколица, защото нощем се чували плач на дете и ридание на жена. Според друг вариант на легендата, това станало когато османците нахлули по тези места. Те посекли майката и детето, защото тя не издала тайния вход за кр.Аетос, при превземането на която турците дали много жертви.

Манастирът “Свети Пантелеймон”

Манастирът се намира на 200-300 м от шосето, до него води макадамов път. Комплексът е нов, построен е през 1995 г. Ако не сте ревностни християни, достатъчен е един поглед отвън към живописните сгради. Вътре в манастирския комплекс се спазва строга дисциплина – освен “неприличното” облекло са забранени снимките и разговорите по мобилен телефон.

Как да стигнем / Полезна информация

Местните наричат района с общото име Турлука. Лесно се познава по огромната арка над пътя за манастира “Свети Пантелеймон” източно от главното шосе (41.36.099 север, 24.41.943 изток). Вижда се и “гърбът” на катерачната стена. Най-удобно се стига с автомобил (включително с такси от Смолян – разстоянието е около 10 км от стария център на града). Вероятно можете да се спазарите да ви спре и автобусът от Пловдив за Смолян. Непосредствено до пътя има малък паркинг. От него тръгват всички пътеки. До паркинга е катерачната стена, където ще намерите и инструкторите за “виа фератата” и “тролея”. Продават се сувенири, има и детски люлки. Всички алпийски атракции работят през летния сезон (от май до октомври), ежедневно. Специална екипировка не е нужна – на място Ви осигуряват всичко необходимо. Не е задължително да сте с планинарски обувки, но все пак е препоръчително да обуете нещо по-спортно – сандалите, токчетата и градските обувки ще са ви неудобни, а могат да станат и опасни при качване по скалите.

Алпийският “тролей” струва 7 лв. за възрастни и 5 лв. за деца. Катеренето е 2 лв. на тур.

 

        
 тел. 0878599800

Начало
Цени и оферти
  Общи условия
  Мероприятия
  Ваучер Подарък
Ресторант
  Предлагаме
  Сватба
Вили Стандарт
Вили - Лукс
  Вила Ataulfo
  Вила Chindasvinto
  Вила Walia
  Вила Teudis
  Вила Wamba
  Вила Witerico
Местност
  Пътна карта
Полезна информация
  Чеверме
  Барбекю
  Природа
  През зимата
  През лятото
  Можете да видите
  Развлечения
  Заведения
  Смолян
  На ски в Пампорово
  Екскурзии в Родопите
  Бачково
  Къщата на мечките - връх Перелик
  Момчиловци
  Широка лъка
  Смолянски езера
  Пещери в близост
  Каньона на водопадите
  Перперикон
  Обсерватория Рожен
  Момчилова крепост
  Агушеви конаци
  10 места в Родопите

Търсене в сайта
 
 

Добави, за да получавам новини и специални оферти
 
Print Page Принтирай страницата

Bookmark Page Добави в favorites
 


                        Уеб камера от Пампорово ; Вили Амампури - Пампорово

  
Цени и оферти 
Общи условия
Мероприятия
Ваучер Подарък
Ресторант 
Предлагаме
Сватба
Вили Стандарт 
Вили - Лукс 
Вила Ataulfo
Вила Chindasvinto
Вила Walia
Вила Teudis
Вила Wamba
Вила Witerico
Местност 
Пътна карта
Полезна информация 
Чеверме
Барбекю
Природа
През зимата
През лятото
Можете да видите
Развлечения
Заведения
Смолян
На ски в Пампорово
Екскурзии в Родопите
Бачково
Къщата на мечките - връх Перелик
Момчиловци
Широка лъка
Смолянски езера
Пещери в близост
Каньона на водопадите
Перперикон
Обсерватория Рожен
Момчилова крепост
Агушеви конаци
10 места в Родопите