Екскурзии

 Екскурзии в Родопите

1. Екскурзия до пещера „Дяволско гърло” - „Ягодинска” пещера панорамна площадка „Орлово око” - архитектурен резерват Широка лъка - Пампорово

Пещера Дяволско гърло дължи името си на скалите около входа които му придават формата на зинала паст. Каквото е отнесено от реката в Дяволското гърло нищо не е излязло на изхода й. Преди години придошлата вода погълнала 500 кубика дървени трупи нито една треска не е излязла от другата страна. При проучванията си спелеолозите сапускали по течението оцветена вода която излиза след 2 часа. Изходът на речниясифон е не по-малко страховит. Там пещерняците организират експедиции с гумени лодки срещу течението. Стотици спелеолози са проучвали подземния път на реката. Той обаче и до сега остава загадка.

Ягодинската пещера се намира в Буйновското ждрело близо до родопското село Ягодина. Тя е една от най- известните и посещавани пещери в България. Със своите 8501 м дължина на галериите тя се нарежда на четвърто място сред най-дългите пещери у нас и напърво място в Родопите. Температурата е между 6°и 8°С целогодишно а влажността над 90% (като в повечето пещери). Дългият над километър маршрут дава възможност да се видят красиви представители на почти всички видове пещерни образувания, но най-впечатляващи са многобройните пещерни бисери. Те се образуват като истинските перли от песъчинка попаднала във вода която в течение на много години се обгръща в калцит зада придобие кръглата си форма.

„Орлово око - Следва разходка с джип до рампа„Орлово око“ - изглед от връх„Св Илия - уникална панорамa на площадка монтирана на ръба на скалите на височина 1563 метра над морското равнище. От нея се виждат две-трети от Буйновското ждрело Борино Чала Ягодина в далечината планините от Гърция в далечината Пирин и малък връх от Рила.

Архитектурен резерват Широка лъка - Маршрутът за пещерите минава през китното родопско село Широка лъка. То е запазило своята възрожденска архитектура музикална култура, красива природа и богата история. Едно от емблематичните места за посещения са Етнографският музей„Згуровски конак, църквата „Успение Богородично, построена през 1834г за 38 денонощия от цялото население на Широка лъка, родната къща на Екзарх Стефан І и паметникът на Капитан Петко войвода.

 

Подходящ сезон април- октомври

Продължителност на маршрута 8 ½часа

Натовареност Лека

Маршрут в километри 140 км

Възможни дни за провеждане Всеки ден

 

2. Екскурзия до резерват „Сосковчето и екопътека „Каньонътнаводопадите".

 

Пътеката разкрива природните феномени и биологичното разнообразие на защитената територия. Пътеката се изминава неусетно за 3ч. Цялото трасе преминава през природни феномени. По екопътеката ще срещнете „Вековниятбук - столетно дърво с внушителен диаметър 4,2м. Място за снимки е изградената панорамна площадка по маршрута която разкрива красива гледка към гр. Смолян и величествената Родопа планина. Маршрутът продължава през вековни смърчови гори пресича по дървени мостчета, буйни планински потоци и разкрива поредица от водопади.

Подходящсезон април - октомври

Продължителностнамаршрута 5 ½часа

Натовареност Лека към средна

Маршрутвкилометри 40 км

Възможниднизапровеждане Всеки ден

 

3. Екскурзия до пещера „Ухловица" -  „Агушеви конаци" в село Могилица

 

Пещера„Ухловица - Пътят към пещера „Ухловица" минава през някои от най-прелестните места в България с постоянно сменяща се панорама от клисури гори и ливади и разпръснати по планината многобройни селца. Тя е една от най-старите пещери в региона с много красиви образувания наподобяващи морски корали. Името й идва от думат аулулицавид нощна граблива птица Пещерата се намирана 1040 метра над морска височина Дължината на пещерата е 460 метра но само 330 метра от тях са благоустроени.

Архитектуренансамбъл„Агушевиконаци - В родопското село Могилица се намира най-големият късно средновековен феодален замък на Балканския полуостров- Агушевите конаци. Комплексът от сгради е построен от трима майстори в продължение на 20 години- от 1820 до 1840 г, за богатия турски феодал Салих ага и тримата му сина Замъкът има 221 прозореца 86 вратии 24 комина.

Подходящсезон април- октомври

Продължителностнамаршрута 8 часа

Натовареност Лека

Маршрутвкилометри 100 км

Възможниднизапровеждане Всекиден(без понеделник и вторник)

Пещера„Ухловица 4.00 лв възрастен

•Агушевите конациняма входна такса

•Музеят на боба в с. Смилянняма входна такса

 

4. Екскурзия до ждрелото „Гаргадере", Водната пещра „Голубовица 2, с Смилян ферма за щрауси в местността Варадил край село Чокманово


Подходящ сезон юли-август

Продължителност на маршрута 8 ½часа

Натовареност Лека

Маршрут в километри 100 км

Възможни дни за провеждане Всекиден

Пещера„Голубоица 2 и алпийски тролей20.00 лв възрастен(при минимум 4 човека

•Алпийски тролей– 5.00 лв. възрастен (при минимум4 човека

•Мандра „РодопаМилк няма входнатакса

•Музеят на боба в с. Смилян няма входна такса

 

5. Екскурзия до Етнографски ареален комплекс Златоград


Подходящ сезон Целогодишно

Продължителност на маршрута 8 часа11

Натовареност Лека

Маршрут в километри 140 км

Възможни дни за провеждане Всеки ден

ВходнатаксазаобективЕАКЗлатоград2.00 лв

 

6. Екскурзиядогр Смолян„Невястата, Планетариума Църква„Св ВисарионСмолянски, Исторически музей и художествена галерия

 

Еко пътека „Невястата" - В околностите на Смолян е изградена еко пътека „Невястата сд ължина около 750 метра която води до скала Невястата (Соколица Турлука - един от символите на Смолян. Началото и е на двайсетина метра от шосето СмолянПампорово. Маршрутът започва в дясно от арката на входа за манастира „Св Пантелеймон". Минава се през живописни кътчета - странни изсечени скали потънали в здравец мъх и папрати.

Планетариума и Църквата „Св Висарион Смолянски - В звездната зала на най-големият Планетариум в България се представят повече от 50 програми(сеанси). Пригответе се тук ще попаднете в друг свят. Слънцето бавно залязва на купола засияват звезди красива комета лениво се носи в космическия мрак самотeн метеор прекосява небето редят се фантастични пътешествия във времето и пространството до близки планети и далечни галактики приятен глас разкрива загадките на обкръжаващия ни свят. След небесната разходка се отправяме към най-новия храм в града църквата„Св Висарион Смолянски".

РИМ „Стою Шишков" и Художествената галерия-

За туристите и гoстите на града един от най-интересните обекти е Регионалният исторически музей „СтоюШишков". Неговата постоянна експозиция „Културно- историческото богатство на Родопите от древността до наши дни дава богата информация за историята на региона

Подходящ сезон Целогодишно (без еко пътеката)

Продължителност на маршрута 8 часа

Натовареност Лека

Маршрут в километри 40 км

Възможни дни за провеждане Всеки ден

Доплащане

Входна такса Планетариум 5.00 лв възрастен 3.00 лв - деца учащи пенсионери

•Входна такса Исторически музей 3 лв възрастен (четвъртъкбезплатно)

•Входна такса Художествена галерия 1,50 лв възрастни

•Алпийски тролей7.00 лв възрастен

•Виа ферата + скално катерене + алпийски тролей „Невястата" 20.00лв възрастен

 

7.Екскурзия до Чудните Мостове и музеят на Родопския карст в Чепeларе

 

Уникалната природна забележителност Чудните мостове се намира в централната част на Родопите на1450 м. надморска височина на билото на рида Чернатица  От 1949 г е защитен природен обект Състои се от два естествени скални моста разположени сред борова гора върху река Айдарско дере Големият мост е широк 12-15 м. и е дълъг 96 м. Извисява се над пропаст дълбока 43 м. и широка 45 м. Предполага се че мостовете са образувани от срутване на дълбока карстова пещера издълбана от някога многоводната река при земетресение. Огромно богатство от животински видове обитават околните гори.  В района могат да бъдат наблюдавани около 270 птици както и мечки вълци диви свине зайци лисици диви кози сърни елени В червената книга на животинските видове са записани алпийският тритон(дъждовник и някой видове прилепи)

Този район на Родопите е богат на лечебни растения гъби и диворастящи плодове. Вчервената книга и Списъка на защитените растения са записани много редки видове и ендемити - родопска теменуга, родопски крем, червено родопско лале, родопско омайниче, персийска морина, родопско великденче, горска майка и родопски силивряк известен още като орфеево цвете.

В Чепеларе функционира единственият в Югоизточна Европа Музей на Родопския карст, представляващ красотите на родопските пещери минералното им богатство съвременните и някогашните обитатели като огромната пещерна мечка два пъти по - голяма от съвременната си братовчедка Музеят предлага и среща с далечните ни прадеди обитавали пещерите в зората на човешката цивилизация и оставили там доказателства за своята богата духовна и материална култура Музейната сбирка на ските и ски спорта разказваща за богатата история на белите спортове в района популярни тук от 30 години на ХХ век.

Подходящ сезон май- октомври

Продължителност на маршрута 6 часа

Натовареност Лека

Маршрут в километри 90 км

Възможни дни за провеждане Всеки ден

Доплащане

Входна такса Чудните мостове 2.00 лв възрастен

•Входна такса Музеят на Родопския карст 2.00 лв възрастен

 

8. Екскурзия до Момчиловата крепост край с Градът

 

Останките от средновековната крепост Подвис се намират в местността Градището югозападно от с. Градът. Разположена е на висок скалист връх с надморска височина 1215м. С отлична видимост във всички посоки, заемащ стратегическо място по долината на река Черна. В историята крепостта е свързана с името на Момчил юнак които през 1343г  Установено е че укрепителното съоръжение наследява тракийско скално светилище откраяна V хил пр. Хр. То е разположено на най-високата точка в землището на крепостта и от него се разкрива 360 градусова панорама- към вр. Голям Перелик кулата„Снежанка на Пампорово националната астрономическа обсерватория"Рожен,  връх Свобода .От тук се виждат и скалните зъбери върху които са разположени другите две крепости част от общата отбранителна линия на Юстиниан I срещу варварските набези от север крепостта "Калето в местност Турлука северно от гр. Смолян и крепостта "Козник  ''  - южно от гр. Рудозем

Подходящ сезон май- октомври

Продължителност на маршрута 8 часа

Натовареност  Лека към средна

Маршрут в километри 75 км

Възможни дни за провеждане Всеки ден

 

9. Екскурзия до Перперикон

 

Перперикон / Хиперперакион Перперакион се намира в Източните Родопи на 15 км. североизточно от днешния гр. Кърджали. Самият Перперикон се извисява на скален връх с кота 470 м. В подножието му се намира с. Горна крепост. Край него тече златоносната река Перперешка оформила плодородна долина с дължина около 10 км. и широчина 3-4 км. Удобната речна долина е създала великолепни условия за живот от дълбока древност. По тази причина тя е осеяна с десетки археологически обекти от различни епохи чиито естествен център се явява Перперикон. Съвсем на близо р. Перперешка се влива в яз. "Студен кладенец '', построен по коритото на р. Арда. Мястото на вливане при с. Калоянци е много красиво и е застроено като водно-планински курорт 14

Подходящ сезон май- октомври

Продължителност на маршрута 9 часа

Натовареност Лека към средна

Маршрут в километри 215 км

Възможни дни за провеждане Всеки ден

Доплащане

Входна такса за Перперикон 2.00 лв възрастен

 

10. Конна езда край с. Левочево


Ако детската ви мечта е да яздите кон то е време да я осъществите. Конната база край село Левочево се намира само на 7 км. от Пампорово. Тук има специално обучени инструктори които ще ви разведат из красивите родопски местности и ще ви пренесат в един приказен свят. В нея се отглеждат над 70 коня от различни породи и се предлагат различни по трудност и време преходи взависимост от желанията и възможностите на туристите.

Подходящ сезон април- октомври

Продължителност на маршрута 4 часа

Натовареност Лека

Маршрут в километри 28 км

Възможни дни за провеждане Всеки ден

 

11. Спортен риболов - м Падалото край гр Смолян и пикник на Смолянски езера

 

Ако обичате спокойствието на риболова в района има голям брой язовири и реки които са богати на планинска пъстърва- бяла риба, шаран ,и костур. Местата за риболов около село Смилян са включени в списъка на най-атрактивните риболовни дестинаци и за рибари от цялата страна. Можете да проверите късмета си и в пълноводната река Арда богата на мряна, пъстърва и кефал или да наловите пресен шаран в рибарника захранван от минерална вода. Едно от най - приятните места за риболов само на 17 км. от Пампорово е рибарника при местността Падалото край гр. Смолян. Прекрасно място в което може да се насладите едновременно на риболов - барбекю, пикник, игра на федербал или футбол. След като уловите рибата имате два вариантада ядадете на кулинарните майстори да ви я приготвят или да я вземете за вкъщи като се доверите на вашите собствени рецепти. Рибарника е подходящо място и за младите рибари като им носи изключителна емоция и спомен за цял живот. 

Пикник на Смолянските езера - Смолянските езера или край водоема Падалотопримамливи и прохладни запазили чара на дивата природа и наситени с лечебен въздух са още една от тайните на Родопите. Смолянските езера са разположени последователно между града и Орфееви скали заобиколени от ароматни и пищни смърчови гори които през лятото се превръщат в жадувано прохладно кътче за отдих. Тук може да направите кратък пикник и след това да продължите с лифта до връх Снежанка или да се разходите понякоя от маркираните еко маршрути.

Подходящ сезон април- октомври

Продължителност на маршрута 6-8 часа

Натовареност Леко

Маршрут в километри 36 км

Възможни дни за провеждане Всеки ден

Доплащане

Улов на пъстърва9.00 лв/ кг

 

12. Екскурзия до Роженската обсерватория и с Момчиловци

 

Националната астрономическа обсерватория (НАО) към Института по астрономия на БАН е разположена сред иглолистна гора на височина 1720 метра нв, на 6 км. по шосето от превала Рожен/1450м и на 15 км. от Пампорово НАО „Рожен е все още най-големият в Югоизточна Европа наблюдателен комплекс в областта на оптическата астрофизика Разполагас 4 телескопа.

Околностите на село Момчиловци  са живописни и оттук тръгват много турове из Родопите. Районът изобилства от природни феномени и културноисторически местности. В селото има етнографски музей където е събрана богатата история на момчиловеца. Уникална е Църквата"Св Константин и Елена", разположена в центъра на селото както и множеството параклиси „накацали" като бели лястовици по зелените хълмове. Лековитото Аязмо ежедневно събира хора от близо и далеч за мълчалива и дълбока молитва. Красиви и загадъчни са Дупчови Кържалийския камъкбрекчи останали от древността напомнящи за битката на природните стихии както и пясъчните възвишения "Св Атанас, "Св Илия, "Св Димитър". 

Подходящ сезон април- октомври

Продължителност на маршрута 7 ½часа

Натовареност Лека

Маршрут в километри 56 км

Възможни дни за провеждане Всеки ден

Доплащане

Входна такса за Обсерваторията2.00 лв възрастен

•За нощни наблюдения– 5.00 лв човек

 

13. Екскурзия до Кръстова гора

 

В Средните Родопи сред красива природа се намира манастирът “Св Троица" Кръстова гора или както се отбелязва в картата на България - Кръстов връх. През последните години сред православните християни в България манастирът придоби широка известност като християнска светиня и място за поклонение. Тази местност висока 1545 м. над морското ниво дълга около 500 м. и широка около 300 м. е кръгла поляна заобиколена от гъсти букови гори. От тук панорамната гледка е смайваща в далечината се вижда море от планински ридове и върхове

Подходящ сезон април- октомври

Продължителност на маршрута 7 ½часа

Натовареност Леко

Маршрут в километри 120 км

Възможни дни за провеждане Всеки ден

 

14. Екскурзия до Асенова крепост Бачковски манастир и Музеят на авиацията

 

Асеновата крепост е най-атрактивната и често посещавана туристическа забележителност около Асеновград. Намира се на три километра южно от града върху скалист връх на левия бряг на река Асеница. До нея води панорамен път отклоняващ се в самото начало на пътя АсеновградСмолян. Естественият скален масив на който се намира крепостта е с площ дванадесет декара. Със своите почти отвесни дори надвесени над реката склонове той е недостъпен от трите си страни. Стратегическото разположение и естествената защита на местността е използвана още по времето на траките които през V век пр. не строят укрепление. Крепостта е подновена по времето на римския император Юстиниан като една от 300 - текрепости подготвени за защита от навлизащите в империята славянски племена.

Бачковският манастир е вторият по големина български манастир Бачковската обител се намира в долината на Чепеларската река наоколо 10 километра южно от Асеновград. Бачковският манастир е известен и ценен с уникалната комбинация на Византийска Грузинска и Българска култура обединени от общата вяра. Основанe през 1083 г от виденвизантийския пълководец от грузински произход Григорий Бакуриани. През XIII в. Грузия загубва управлението над манастира но въпреки това фрузинските традици и се запазват до началото на XIV в. За съжаление само двуетажната костница която се намира на около 300 метра от сегашния манастирски комплекс се е запазила от самото основаване до наши дни. Костницата е уникален исторически обект който впечатлява със старинните си стенописи които се нареждат сред най-ценните произведения на православното изкуство от XI - XII век. Манастирът е покровителстван от цар Иван Александър по време на Втората българска държава което е засвидетелствано от неговия образ изобразен върху арката над предверието на костницата

Музеят на авиацията в Крумово е създаден през 1991 г.  Той притежава около 6800 експоната и 65 летателни апарата- самолети, вертолети, безмоторни самолети, радио релейни станциии др.

Подходящ сезон април- октомври

Продължителност на маршрута 8 ½часа

Натовареност Леко

Маршрут в километри 160 км

Възможни дни за провеждане Всеки ден

Доплащане

Вход за музеят на авиацията– 5.00 лв възрастни

•Вход за Асеновата крепост2.00 лв възрастни

 

15. Екскурзия до Архитектурно - исторически резерват„Стария град Пловдив

 

Архитектурният резерват Старинен Пловдив" е отлично запазен комплекс в който на неголяма площ можем да се разходим из различните епохи да видим антични сгради адаптирани към съвременния живот и да усетим атмосферата на града по времето на Възраждането. Старият град както е известен комплексът е разположен на естествено възвишение трихълмието (близко разположените хълмове Джамбаз, Небети ,Таксим.) По - интересни обекти от римско време са Античният театър, Римският стадион, Античният форум и жилищната сграда „Ейрене". Античният театър (Амфитеатърът) е разположен в естествена седловина между Таксим и Джамбаз тепе. Построен е по времето на император Траян (началото на II век). Той е изключително добре запазен. Биле много пищно украсен и е побирал до седем хиляди зрители. След  старателна реставрация днес. Античният театър отново е отворен за представления. Римският стадион се намира под площад „Джумаята", където е видима  само част от него. Датиран е от ІІв. и е построен по модел на Делфийския стадион всвета има само 12 такива. Античният форум е разположен до площад „Централен", в непосредствена близост до Централната поща. Построен е през I век при император Веспасиян. Представлява комплекс от сгради библиотека монетарница одеони др Жилищната сграда„Ейрене" се намира в подлез „Археологически набул" „ЦарБорисІІІ. Има много богата мозаечна украса включваща изображение на жена подписа носиметоЕйрене датира от ІІІІ в.

Подходящ сезон целогодишно

Продължителност на маршрута 8 часа

Натовареност Леко

Маршрут в километри 170 км

Възможни дни за провеждане Всеки ден

Доплащане

Вход за Етнографския музей2.00 лв възрастни

•Вход за Античният музей3.00 лв възрастни

•Комбиниран билет за възрожденските къщи15.00 лв възрастен

 

16. Екскурзия до Девин и екопътека Струилица - Калето - Лъката по Девинска река

 

На два километра от град Девин се намира началото на една от най-живописните екопътеки– Струилица– КалетоЛъката. Изградена е подефилето на Девинска река и на доста места преминаването от единия на другия бряг става по специално изградени мостове. Има обособени места за отдих за слони и санитарни възли. Екопътеката е построена през 80те години на миналия век от местното ловно стопанство „Извора". Благодарениенапроекта„Красива България екопътеката е втози сивидот 2002г. В местността около реката могат да се видят до старастителнии животински видове които се срещат много рядко. През месец юни минавайки по тази екопътека може да видите Орфеевото цвете което местните хора наричат безсмъртниче. 

Подходящ сезон майоктомври

Продължителност на маршрута 8 часа

Натовареност Лека

Маршрут в километри 80 км

Възможни дни за провеждане Всеки ден

Доплащане

Вход за плувния комплекс Струилица– 6.00 лв възрастен

 

17. Екскурзия до Белинташ

 

Белинташ - древно тракийско светилище без аналог по нашите земи на 50 км. южно от Пловдив. По шосето за Асеновград - Кърджали в с. Червен в дясно се отклонява път който продължава на юг през селата Горнослав и Орешец. Белинташе уникален скален връх с 1 225 мн в, върху който е разположено светилището. В подножието на скалата има непресъхващ извор а близо до него в скалите е намерена уникална сребърна оброчна плочка на тракийското божество Сабазий бог на плодородието според древния култ на траките. На 4-5 км. от светилището се намират туристически комплекс "Старите къщи" и вилно селище Сабазий. В близост са още поредица от храмови постройки  и олтари най - значими от които се тези до с  Мулдава. Наличието им говори за изключително добре развита древна цивилизация- най-старата в Европа.

Подходящ сезон май- октомври

Продължителност на маршрута 8 часа

Натовареност Лека

Маршрут в километри 200 км

Възможни дни за провеждане Всеки ден

 

18. Изворите на река Арда

 

Екскурзия до изворите на река Арда- отпътуване за село Горна Арда и продължава не спешеходен преход до изворана Арда. Преходът до изворите на река Арда и Ардин връх (1730м.) минава и през местността Гераница. Маршрута преминава през живописна местности букова гора. Изворите на Арда се намират в подножието на върха където изпод корените на вековен бук извира ледено студена воданачалото на река Арда. Преходът е общо около 5 часа с лека денивелация.

Подходящ сезон май- октомври

Продължителност на маршрута 8 часа

Натовареност Лека

Маршрут в километри 120 км

Възможни дни за провеждане Всеки ден

 

19. Екскурзия до Баните и връх Свобода край с Давидково

 

Красивото смолянско село Баните се намира дълбоко в пазвите на величествената Родопа планина по поречието на река Малка Арда на 750 метра над морска височина. Баните е известно с минералната вода чиято температура при извиране е 43°С. и е единствена в България. Според преданията топлият минерален извор датира от римско време.  Разкритите древни останки от баня свидетелстват че и преди стотици години водата се е ползвала за лечение. Живописната планинска природа термалният минерален извор чистият и свеж въздух създават неповторима атмосфера в това планинско село. В последните няколко години то се превърна в притегателен център за туристите с много бройните хотелии санаториум.

Най - високо построеният храм в България се намира на 1993 м. надморска височина на връх Свобода в Средните Родопи Това е текето(гробът на Ениханбаба или върхът на Момчил юнак ). Няма точна дата на издигането му но според различни сведения това е станало на мястото на Трайкиско светилище в периода ХІ - Х век. Гробницата е била разрушавана на няколко пъти през годините. Според една от легендите Енихане бил светец просветители лечител. Според друга Ениханбаба е турски завоевател който е подложил на огън и сечи потурчване местното християнско население в борба с Момчил войвода. Днес навръх Свобода има поставена плоча в паметна Момчил войвода Местните вярват че на високия 1920 метра връх са церят всякакви болежки и масово го посещават веднъж годишно за пречистване на духа и слечеб на цел 604 стъпала водят към текето

Подходящ сезон май- октомври

Продължителност на маршрута 8 часа

Натовареност Средна

Маршрут в километри 135 км

Възможни дни за провеждане Всеки ден