10 места в Родопите

10 места в Родопите, които трябва да посетите през живота си


РОДОПИТЕ се смятат за свещена тракийска планина и родно място на Орфей. Те привличат много туристи със своите интересни забележителности и причудливи природни феномени. Родопи Портал ви предлага 10 забележителности, които може да посетите през 2017 година.

1. Перперикон

Перперикон или Перперек е най-големият археологически комплекс на Балканския полуостров, състоящ се от голямо мегалитно светилище от преди 8000 години през каменната ера, паметници от античността и средновековна крепост. При траките, Перперикон е свещен скален град, столица и крепост с царски дворец. По-късно тук са живели римляни, готи, византийци и българи.

perperikon

2.Асеновата крепост

Асеновата крепост е изключително атрактивна и посещавана туристическа забележителност, разположена върху скалист връх на левия бряг на р.Асеница, на 3 км. от Асеновград. Крепостта е съществувала още по времето на траките, преустроена е от Византия  през IX век, за да охранява вратата на Беломорския проход и да осигури византийската граница в този крайТвърдината е сред Стоте национални туристически обекта. Обявена е за национален паметник на култ.

асенова крепост

3.Село Широка Лъка

@Evgeni Dinev Photography

Широка лъка е родопско село известно с богатата си история, автентична и уникална архитектура, неописуема природа и истинско родопско гостоприемство. Широка лъка – едно примамливо място за туриста, омайно кътче от родния край – тук ще намерите разнообразни начини да прекарате своята почивка в планината.

4. Бачковски манастир

Бачковският манастир е единствения ставропигиален манастир в Родопите е вторият по големина манастир в България след Рилския . Манастирът е живописно ограден от хълмовете на Родопите, което, заедно с внушителния му размер и богата история, го прави един от най-посещаваните манастири в България.

бачковски манастир

5. Триградско ждрело и пещерата Дяволското гърло

Триград предлага много атракции и възможности за активна почивка, но най-голямата атракция, разбира се, са Триградското ждрело и пропастаната пещера “Дяволското гърло” . Водите на р.Триградска навлизат в пещерата, където образуват 12 подземни водопада. Най-големият е с височина 42 м (един от най-високите в Европа). Водите й се появяват отново 530 м по-надолу в буен карстов извор. Местните жители разказват, че нищо, влизащо в подземния лабиринт на пещерата, не излиза от нея.  От пещерата започва дългото около 7 км Триградско ждрело. Неговото образуване започва през неогена, а водите на Триградската река, дълбаещи планинските недра, образуват невероятни карстови форми, които се разкриват по тесния път.

триградско ждрело

6. Чудните мостове

Чудните мостове са грандиозен скален феномен, известен също с името Скалните мостове. Разположен е в карстовата долина на река Еркюприя в Западните Родопи, на 1450 м надморска височина, в подножието на връх Голям Персенк . В миналото мостовете са представлявали една пещера, образувала се под рушащото действие на речните води. С течение на времето части от нея се срутили, образувайки величествените мраморни мостове.

чудните мостове

7. Белинташ

Белинташ e древно тракийско светилище без аналог по нашите земи.  Белинташ е един от най-ярките примери за многофункционално свято място. Такива светилища служат за общение с природата по време на нейния годишен цикъл. Някои учени смятат, че светилището, освен ритуалното си предназначение, е служело и за астрономически измервания.

белинташ

8. Антична вила Армира

Вила Армира се намира в близост до Ивайловград и е най-богатият частен  дворец от римско време, откриван по нашите земи.  Била е собственост на богат аристократ, който я построява в центъра на своето земевладение. В центъра на самата вила има огромен басейн, живописно пълнещ се с водна струя, излизаща от красива мраморна фигура. Цялата вила е била декорирана с плочи и пана от искрящ бял мрамор, част от които може да разгледате и днес. Стените на коридорите и помещенията са били украсени с цветни стенописи.

армира

9. Ягодинска пещера

Ягодинската пещера се намира на 3 км. от с.Ягодина. Пещерата е дълга 10 км и е разположена на три етажа, от които само третият (най-нисък) е облагороден и електрифициран за масов туризъм. Ягодинската пещера е една от най-красивите и е уникална със своите безброй сталактити, сталакмити, сталактони, „завеси“, „леопардови кожи“ (различно оцветени скални слоеве), пещерни перли. Тя има постоянна температура от 6°C и влажност 92%.

ягодинска пещера

10. Каньонът на водопадите

Каньонът на водопадите е екопътека, която се намира на около половин час западно от град Смолян. Денивелацията на пътеката е около 700 метра, като най-горната й точка е на около 1800 метра надморскависочина. Пътеката обаче е интересна най-вече заради красивите водопади, които са 46 на брой, като пет от тях са с по-внушителни размери.

каньона на водопадите