Широка лъка


Село Широка Лъка (население 850 жители) е архитектурно-етнографски резерват, известен с оригиналният си родопски стил, музикални традиции и история.
То е разположено амфитеатрално на двата бряга на река Широколъшка в подножието на североизточните склонове на Западните Родопи и югозападните склонове на Чернатица на 1060 м надморска височина. Селото е на 24 км от Смолян, 22 км от Девин, 11 км от Пампорово и на 16 км от вили Амампури
Идвайки в това село-приказка, ще се озовете в епохата на Българското Възраждане. Многобройните къщи, съхранили характерната Родопска архитектура, калдъръмените улици, сводести мостове на реката, характерния говор, песни и обичаи на местните хора ви дават възможност да се потопите в атмосферата на отдавна отминали времена, да се докоснете до българската култура и бит.


ИСТОРИЯ


Селището съществува на това място от 17 век, след една от най-жестоките вълни на насилствено помохамеданчване на родопското българско население от турските поробители.
Първоначално земите са били владени и ползвани от юруците, които в последствие се оттеглят към Беломорието. Първоначално основателите на селото са се заселили край сегашната махала Заевите, но поради свличане се преселват в долината на р.Луковица, а от там на днешното място на Широка лъка.
Името на селото идва от широкото речно разклонение на едноименната река.


ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ


Село Широка Лъка, обявено за архитектурен резерват е съхранило Възрожденския си облик. 90 обекта тук са обявени за паметници на културата. Много от тях са къщи с интересен типичен за този край архитектурен стил. Най-старите датират от началото на 19 век. Те са двуетажни, с еркери, високи каменни комини, дебели зидове, ковани врати, малки прозорчета, вътрешни дървени стълби. Най-известни са Калайджийската, Григоровата, Богдановата къщи.
Изключително интересен е Етнографският музей в селото, които се помещава в сградата на Згуровски конак. Музейната експозиция показва бита на населението от родопския край.
Интерес представлява църквата “Успение Богородично” , построена през 1834 г., предизвикваща възхищение с външната си и вътрешна архитектура.
В Паламарчовата къща през 1830г. за първи път е основано местно училище, с първоучител Атанас Григоров.
В Широка Лъка се намира Средното фолклорно музикално училище, разнасящо славата на българския фолклор.


ОКОЛНОСТИ


Само на 7 км от Широка Лъка, по посока гр. Девин, се намират известните от древността Беденски минерални извори. Недалеч от селото се намират скалните феномени Главата и Момата, както и Лятната гора. 5 км на югоизток е разположено живописното с.Стойките. Село Широка лъка е спирка на множество туристически маршрути в околността и е отправна точка за върховете Турлата, Голям и Малък Перелик, Широколъшки снежник и др.


ПРАЗНИЦИ И ОБИЧАИ


ПЕСПОНЕДЕЛНИК
В първите дни месец март в Широка Лъка се провежда кукерски празник, наречен “Песпонеделник”. Младите мъже от селото се обличат в специални костюми и маски, и обикалят из селото изпълнявайки обредни танци и ритуални сценки представящи борбата между доброто и злото.
Древният езически обичай, обогатен с християнски елементи се изпълнява за плодородие, изобилие и здраве, възпроизвежда основни митологии за сътворението на света. Кулминацията на празника е в неделя, когато гости на широколъшките “песяци” са кукерски състави от цялата страна. Ритуалните кукерски игри завършват с народно веселие и хора.

ЛАЗАРОВДЕН
Традиционният пролетен празник бе възроден след многогодишно прекъсване в Широка Лъка, от ученици от основното училище. Празнува се в събота, на 8-ия ден преди Великден, на деня на Св.Лазар. Момите, наричани лазарки се събират в дома на една от тях. След това пременени в традиционни фолклорни носии, обикалят къщите из селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, плодове и дребни подаръци. В миналото, на Лазаровден момците от селото са поисквали ръката на своите избраница.

 

 

Villas Amampuri - Pamporovo