Екопътека „Невястата“



Екопътека „Невястата“ и крепостта „Калето“, гр. Смолян

 

Може би мислите, че курортът Пампорово може да ви предложи само зимни забавления? Ето и букет от нови атракции в района на скалата „Невястата” – един от символите на Смолян – екопътека и възстановената крепост „Калето“. Пътеките до ново реставрираната крепост и скалата „Невястата“ са подходящи и за деца на различни възрасти. Разходка в гората, малко история, панорамни гледки или малко по-екстремни изживявания като спускане с алпийски “тролей”, преминаване на “виа ферата” и катерене по изкуствена катерачна стена – всичко е събрано заедно и осигурява забавления за половин ден, а защо не и за цял. Мястото е големият завой на пътя Пампорово – Смолян, от който започва спускането към Смолянските езера.

 

 

Катерачната стена е непосредствено до шосето. Всеки сам си избира тура, но като цяло са много лесни и са подходящи за малки и начинаещи алпинисти. Осигуровката е постоянна, така че упражнението е безопасно. Има достатъчно седалки, но само 1-2 инструктори, така че може да се наложи да почакате, ако има много кандидати за катерене.

Екопътека „Невястата“

В дъното на паркинга, вдясно, тръгва екопътека, която води до три панорамни площадки, алпийския “тролей”, “виа фератата” и скромна детската площадка. Всичко е много близо – максимум на около 20 минути ходене, почти по равно. Върви се през гора, което прави разходката особено подходяща за горещите летни дни. Край „еко“ пътеката са наредени табели с информация за различни растения и животни, срещащи се в България. По-големите деца биха могли да научат нещо за флората и фауната, но трябва да се абстрахират от множеството печатни и правописни грешки в текстовете и досадните понякога описания, копирани от определители за професионални ботаници и зоолози.

След около 10 минути ходене се стига до беседка и две дървени катерушки. Не са в много добро състояние, но когато ги посетихме все още бяха безопасни за игра.Непосредствено под площадката, от северната страна, започва “виа фератата”. Тя е подходяща за възрастни и за по-големи деца. С помощта на въжени и метални стълби и други алпийски приспособления се преминава голяма скална стена, а усилието е възнаградено от невероятна панорамна гледка към Смолян. Не се опитвайте да тръгнете сами – опасно е! Необходима Ви е помощта на професионални алпинисти-инструктори.

От същото място се отклоняват две пътечки за панорамни площадки, означени са с табели. До тях може да стигне всеки, но е необходимо повишено внимание, тъй като има опасност от подхлъзване и падане. От скалите се разкриват великолепни гледки към целите Западни Родопи. Ходенето е по 5-10 минути, на места е стръмно и трудно.

Основната пътека продължава напред и вдясно и след още 10 мин. ходене води до стартовата площадка на алпийския “тролей”. Измислен е така, че освен вдигането на адреналина от “прелитането” над пропастта, да изпитате и естетическо удоволствие от птичия поглед над Смолян, Смолянските езера и долината на р. Черна, някъде далеч под Вас. Двама инструктори се грижат за безопасността, а можете и да се уговорите с каква скорост да полетите, както и дали да има междинни “спирки” – било то за снимки, или за поемане на въздух. Деца над 4 години се спускат без проблем, стига да не ги е страх. В долния край на “тролея” има място за отдих – малка скална площадка с пейки и масички. От нея също се виждат почти същите красоти, както и от “тролея”, но липсва адреналинът.

До площадката води пътечка, която всъщност е пътят за връщане, след като се откачите от “тролея”. Самото спускане трае няколко минути, но изисква време и за подготовка. При повече кандидати за “летене” изчакването става доста дълго (15 мин. и повече).

Средновековната крепост „Калето“ 

Скоро реставрирана средновековна крепост „Калето“ в местността Турлука е най-новата атракция в района. Крепостта се намира в местността е била построена по времето на византийския император Юстиниан І (VІ век) за да поддържа комуникациите и осъществява контрол по минаващия наблизо трансродопски античен път: Пловдив – връх Персенк – Смолян (“Кале”) – Кошница (“Кале”) – връх Ком – Беломорско крайбрежие (Via Militaris or Via Diagonalis – Via Egnatia). Използвала се е до края ХІІІ век - през ХІ-ХІІ в., върху руините на крепостта е изградено укрепление от суха каменна зидария с ширина на стените 2,40 м.Повече за крепостта може да научите на сайта на проекта.

Възстановени са няколко стени, една от портите, построена е беседка и панорамна площадка. Гледката към Смолян и долината на р. Черна е впечатляваща, а децата могат да се “упражняват” в задълженията на средновековните съгледвачи – пазители на крепостта. До крепостта се стига по алея, която започва между алеята за панорамните площадки и пътя за манастира “Свети Пантелеймон”. Ходенето е около 15 минути, почти по равно, има стълби и парапети, така че е по силите на всеки “самоходен” малчуган. На средата на пътя има полянка и беседка с големи информационни табла, която е и подходящо място за почивка, дори за пикник.

За скалата Невястата (Соколица) се разказва легенда, свързана с тежкото османско робство. При силовото помохамеданчване на с.Райково османците избили част от жителите на селото, но група смели българи нападнали турците и ги избили. Потеря тръгнала да търси непокорните българи и когато стигнала до тази скала се чул плач на дете. Майка с пеленаче стояла под скалата . Понеже не предала накъде са тръгнали търсените турците я посекли заедно с детето и обагрили скалата с кръвта им. Оттогава родопчани не обичат да замръкват край Соколица, защото нощем се чували плач на дете и ридание на жена. Според друг вариант на легендата, това станало когато османците нахлули по тези места. Те посекли майката и детето, защото тя не издала тайния вход за кр.Аетос, при превземането на която турците дали много жертви.

Манастирът “Свети Пантелеймон”

Манастирът се намира на 200-300 м от шосето, до него води макадамов път. Комплексът е нов, построен е през 1995 г. Ако не сте ревностни християни, достатъчен е един поглед отвън към живописните сгради. Вътре в манастирския комплекс се спазва строга дисциплина – освен “неприличното” облекло са забранени снимките и разговорите по мобилен телефон.

Как да стигнем / Полезна информация

Местните наричат района с общото име Турлука. Лесно се познава по огромната арка над пътя за манастира “Свети Пантелеймон” източно от главното шосе (41.36.099 север, 24.41.943 изток). Вижда се и “гърбът” на катерачната стена. Най-удобно се стига с автомобил (включително с такси от Смолян – разстоянието е около 10 км от стария център на града). Вероятно можете да се спазарите да ви спре и автобусът от Пловдив за Смолян. Непосредствено до пътя има малък паркинг. От него тръгват всички пътеки. До паркинга е катерачната стена, където ще намерите и инструкторите за “виа фератата” и “тролея”. Продават се сувенири, има и детски люлки. Всички алпийски атракции работят през летния сезон (от май до октомври), ежедневно. Специална екипировка не е нужна – на място Ви осигуряват всичко необходимо. Не е задължително да сте с планинарски обувки, но все пак е препоръчително да обуете нещо по-спортно – сандалите, токчетата и градските обувки ще са ви неудобни, а могат да станат и опасни при качване по скалите.

Алпийският “тролей” струва 7 лв. за възрастни и 5 лв. за деца. Катеренето е 2 лв. на тур.