Вече можем да предложим на нашите гости и сауна!



Ходите ли на сауна? Ако отговорът е "да"или "не, но ми е интересно да опитам", с помощта на този материал може да опресните знанията си, да научите нещо ново или просто да разберете дали сауната е подходяща за вас. Ще опитаме да дадем отговор на най-често задаваните въпроси за използването на сауна.

 

 

Колко често мога да посещавам сауна?

При добро здраве може да посещавате сауната всеки ден. Но имайте предвид, че сауната ще изсуши кожата ви - може да се наложи употребата на овлажняващ лосион след процедурата.

 

 

Каква продължителност да избера?

Тук нещата са индивидуални, но все пак може да започнете с кратки серии от 3-4 минути. Постепенно увеличавайте продължителноста. Без проблем може да стигате до 60-90 мин.

С каква влажност трябва да бъде сауната?

Влажността на въздуха може да се регулира – сипвайки вода върху камъните в сауната. Никога не стойте в сауната при прекалено сух въздух – това може да увреди дихателната ви система. При по-висока влажност се наблюдава по-обилно потене.

 

 

Каква температура?

Температурата в сауната обикновено е между 70 и 100 градуса по Целзий. Този показател е индивидуален. Започнете с по ниски стойности - 80 градуса, докато намерите оптималната за вас температура.

Не е ли опасно?

Ако сте здрав и при разумна употреба сауната се счита за безопасна. Стига, разбира се, да не се стремите да поставяте рекорди. Ако все пак имате притеснения – консултирайте се с лекар.

Подходяща ли е сауната за всеки?

Като правило всеки може да посещава сауната, НО при употреба на алкохол, наркотици или при ниско кръвно налягане следва да се обърне по-специално внимание, тъй като при тези случаи ефектът от сауната е по-силен.

Може ли сауната да се комбинира със спорт?

ДА! Без проблем може да релаксирате в сауната след тежка тренировка в залата. Все пак е препоръчително да приемете известно количество течности, тъй като самата тренировка е обезводнила тялото и при непосредствено влизане в сауната може да се получи прекомерно обезводняване. Също така при наличие на мускулна травма (която е препоръчително да се третира със студено) не е желателно да влизате в сауната.

Какъв е ефектът от сауната?

  • Кръвно налягане – сауната понижава кръвното налягане. Хора с ниско кръвно налягане трябва да са изключително внимателни, преди да посещават сауна. Предварително се консултирайте с личния си лекар.
  • Подобрява се тонусът и жизнеността на тялото.
  • Алкохолно питие в сауната? Това не е добра идея. В комбинация със сауната ще получите много ниско кръвно, което не е желателно.
  • Подобрява имунната система.
  • Топене на мазнини? Отговорът е – НЕ! След сауна наистина сте по-леки, но това се дължи на загубата на течности, а не на загуба на мазнини. Не се залъгвайте от примера на много атлети, които ползват сауната, за да "влязат" в по-долна категория. Те имат нужда да свалят определено тегло за кратък период от време (обикновено докато трае официалното мерене на кантара). След това тези килограми се връщат веднага с приема на течности.
  • Сауната помага на тялото да се поти и по този начин чрез потта се отделят токсини. Вследствие на което се наблюдава по-добра функция на бъбреците и черния дроб.
  • Отпуска мускулите, като подпомага автономната нервна система, която контролира мускулното разтягане, а също така потенето, кръвното налягане и храносмилането. Чрез загряването на тялото се подобряват тези функции.
  • В конкретни случаи сауната има сходен ефект с упражненията в залата, но без да се изразходва толкова енергия. По-добра оксидация на тъканите, намалява кръвното налягане, спомага за по-добра еластичност на артериите.
  • Подходяща е за сърдечно-съдова релаксация.
  • Нагряването на тялото измества кръвта навън към кожата (за да разсее топлината), по този начин се получава своеобразна профилактика на вътрешните органи и се стимулира кръвообращението.
  • Високата температура помага на тялото да унищожава различните видове бактерии, вируси и паразити. Много хора имат ниска телесна температура и по-този начин не могат ефикасно да се "борят" с различните хронични инфекции. Проблеми могат да възникнат  на следните места: синусите, очите, ушите, гърлото и червата.
  • Минус е, че сауната може да бъде опасна за хора, които не издържат на висока температура, особено такива със сърдечни проблеми или чиято нервна система е увредена от излагане на токсични материали. 

Съвети за използването на сауна

  • Хигиена – преди сауната вземете душ. Никога не влизайте с дрехи или джапанки в сауната (единствено може да ползвате кърпа, ако се чувствате дискомфортно без дрехи).
  • Изберете си място в сауната (на горните редове е по-топло). За препоръчване е да ползвате кърпа, на която да седнете.
  • Отпуснете се и оставете топлината да проникне в тялото и порите на кожата ви да се отворят.
  • Може да сипете вода върху камъните на печката. Това ще увеличи влажността на въздуха и ще създаде усещане за по-висока температура в помещението.
  • Може да излезете от сауната и да починете няколко минути в стаята за релакс (по този начин може да направите няколко серии с кратки почивки).
  • Винаги след сауна вземайте душ (за да отмиете потта) и дайте на тялото 15 мин за почивка (може в стаята за релакс). Никога не се връщайте веднага към нормалното си ежедневие, без тялото да е възстановено.
  • Удачно е сауна да се прави сутрин или вечер преди лягане (тогава тялото е спокойно).
  • Преди да ползвате сауна задължително се консултирайте с лекар.
  • Бременни жени и деца под 7 години да избягват сауната.
  • Ако не сте сигурни как тялото ви ще реагира на сауната, винаги започвайте с кратки серии от приблизително 5-6 мин.

Безопасност

При ползването на сауна/инфрачервена кабина е силно желателно до вас да има придружител или приятел.

При ползване на сауна/инфрачервена кабина от хора, които са употребили наркотични вещества може да се наблюдава повторен ефект (по-слаб или същият като този, когато сте взели наркотика) по време на сеанса. В такива ситуации винаги посещавайте сауната с придружител.