Традиционната финландска баня.....



Традиционната финландска баня

 

 

е намерила почитатели из целия свят. За финландците думата сауна е свещена. За тях това е място, където цари покой, тук не се позволяват скандали и дори изясняване на отношения. "В гнева се разсейва парата" - казват те. А именно сухата пара е това, което отличава сауната от руската и турската баня. Парата освежава тялото и успокоява душата. Дървото, от което е направена сауната, отделяйки полезни аромати, засилва терапевтичното ѝ влияние върху здравето на човека. Традиционната финладска сауна се е палила навремето с дърва. Днес в най-луксозните от тях е предвидено място за печка на дърва, но те са изключително трудоемки, защото неправилно поставената печка може да предизвика пожар. Освен това трябва да се изгарят огромни количества дърва. По-често срещани днес са електрическите печки, благодарение на които може да се поддържа постоянна температура. В специални съдове са наредени камъни, които се нагряват от високата температура и се поливат от време на време с вода. Излязлата от тях пара придава на въздуха целебен аромат. Положителното влияние на сауната върху организма е очевидно: топлината разширява порите на кожата и изхвърля вредните вещества. Сауната е особено полезна след физически натоварвания или силен стрес, защото отпуска мускулите, предпазва от мускулна треска, настинки и буквално пречиства душата. Перфектна козметична грижа за кожата! След редовни посещения ще забележите, че еластичността и гладкостта ѝ са повишени. Психолозите сравняват усещането за посещението в сауна с пашкул или дори майчина утроба, където царят топлина и тишина.

16 правила

1. Преди да влезете измийте тялото си, но без сапун, защото той допълнително изсушава кожата.

2. Обезателно сложете на главата си кърпа или специална шапчица - това ще предотврати евентуално прегряване.

3. Не сядайте веднага на най-горната пейка - тялото трябва да свикне постепенно с температурата; най-добре легнете в хоризонтално положение на най-долната пейка с вдигнати крака на равнището на тялото и се отпуснете максимално; след малко се качете на по-горна пейка - не оставайте през цялото време на долната.

4. Първото Ви влизане в саунане трябва да надвишава 10 минути. 5. Не разговаряйте!

6. Ставайте от пейката бавно, преди да се изправите поседете няколко секунди.

7. След първо посещение най-добре се изплакнете с хладка вода, а след това с топла.

8. Ако редовно посещавате сауна, спокойно можете да поплувате в басейна след това.

9. След излизане най-добре си починете 20 минути и после изпийте чаша чай с мед или минерална вода.

10. Най-добре посетете масажист за 15- минутен сеанс.

11. За хората с наднормено тегло е препоръчително да влизат често в сауната, но за малко време.

12. В сауната изобщо не е препоръчително да се храните.

13. Същото се отнася и за алкохола.

14. Не решете косата си в сауната - вредно е за косъма.

15. Влизайте голи, само с кърпа, върху която да седнете и друга за главата.

16. Не носете бижута в сауната, защото могат да Ви изгорят.

Какво да пием: Традиционното и най-подходящо питие за сауната е чаят. Направете го от сушени или пресни билки, а не от готово пакетче. Чай от бабина душица - в народната медицина отдавна я използват за средство против простуда. Идеална е срещу бронхит, главоболие, болки по време на месечния цикъл или нервни разстройства. Чай от горска ягода - плодовете и листата съдържат витамини А, В, С и микроелементи. Има пречистващо и общоукрепващо действие. Чай от шипка - четири шипки са напълно достатъчни да осигурят на организма необходимото количество витамини за денонощието. Шипката е изключително богата на витамините С, В, К, Е и В2. Чай от касис - този чай е с общоукрепващо действие, прочиства организма от вредните вещества и понижава нивото на холестерина. Мента - премахва умората, тонизира, прочиства организма и успокоява нервите. Козметични рецепти Всеизвестен факт е, че сауната влияе положително върху състоянието на кожата. Преди влизане е полезно тялото да се намаже с различни маски, тъй като те засилват потоотделянето, прочистването и подхранването на кожата. По време на престоя в сауната е изключително полезно да се правят маски на лицето, тялото и косата. Маслено-медена маска - за копринена кожа на корема разбъркайте 300 г сметана и 250 г натрошена морска сол, нанесете с масажни движения в посока на часовниковата стрелка. Медено-солна маска - за разширяване на порите смесете 200 г мед с 250 г натрошена морска сол и нанесете преди влизането в сауната. Постойте 15 минути и изплакнете тялото си с хладка вода. Маска от яйца и мая - за блестяща кожа на лицето се смесват 1 жълтък, 1 ч.л. бирена мая и 1 ч.л. зехтин. Нанася се на лицето за 15 минути и след това се измива с минерална вода или прясно мляко. Маска от водорасли - за бяла кожа смесете 1 ч.л. сухи водорасли с 1 ч.л. извара и нанесете на лицето за 15 минути. Маска за бързо подхранване на косата - за блестящи коси смесете 1 яйце, 2 ч.л. рициново масло, 1 ч.л. ябълков оцет и 1 ч.л. глицерин. Втрийте в кожата на главата преди да влезнете в сауната и можете да останете колкото пожелаете.