Екопътека Каньона на водопадите



Екопътека Каньона на водопадите

автор: Т. Димитрова, на 1.1 km от Смолян.    
Екопътека Каньона на водопадите, Снимка
Екопътека Каньона на водопадите, Снимка 1Екопътека Каньона на водопадите, Снимка 2Екопътека Каньона на водопадите, Снимка 3Екопътека Каньона на водопадите, Снимка 4

   Екопътека Каньон на водопадите е сравнително нова екопътека. Прокарана е по течението на река Герзовска,  точно през самия каньон , който е образуван от риолитни скали. Те са много твърди скали,  благодарение на което не се поддават на въздействието на водата, и по този начин са се образували големи прагове,  от които се спускат бистрите планински води.

   Началната точка на екопътеката е в близост до град Смолян, като най-високата й част е на около 1800 метра надморска височина, а денивелацията й е около 700 метра. Маршрутът на екопътеката е шест километра, като преминава през резерват Сосковчето, известен с множеството си редки растителни видове. Времето необходимо за изминаването на целия маршут е  около четири часа.  

   През целият  преход, ще можете да се насладите на невероятно красивите водопади, от където идва и името на самата екопътека. Те са общо четиридесет и шест на брой,  пет от който, ще Ви впечатлят с наистина внушителни размери. Спускайки се отгоре ще видите първият голям водопад „Ропката”, водите на водопада са издълбали дупка в скалата, откъдето идва и  неговото име. Следващите водопади са „Казаните”, след тях са „Сърцето” и „ Каскадите” , от които водата се сипе сякаш по малки тераски. Кулминацията от красивите планински потоци е най-големият и впечатляващ водопад от каньона –Орфей. Неговата височина е  над 68 метра, а водите му се разделят на няколко ручейчета като наподобяват арфата на митичния герой.

   За да се насладите ,от максимално близко разстояние, на бистрите води на водопадите са изградени множество дървени мостчета. По цялата екопътека са разположени уютни местенца за отдих,  от които спокойно ще можете да се полюбувате на красотата на заобикалящите Ви природни  пейзажи. Препоръчваме Ви да посетите екопътеката през пролетта, когато зеленината е най-богата и реката най-пълноводна.