Времето през месец март 2013



Времето през март може да бъде, както типично зимно, особено през първите му две десетдневки, така и пролетно. Неслучайно му се приписват женски нрав и променливо поведение.
 
Все пак скиорите ще са доволни, защото по планините ще има удобна снежна покривка, която ще осигури приятни преживявания по пистите.
 
 

 
Тази година средномесечната мартенска температура ще бъде около и малко над нормалната, която за по-голямата част на страната е между 2, във високите полета на западна България и 7 градуса, в крайните югозападни райони и някои части на равнините. 
Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормалната, с изключение на крайните западни и северозападни райони, където отклонението от нормата ще бъде по-малко. Март, както се полага, ще бъде променлив. Първият му ден ще започне с хубаво и топло време, но след това бързо ще се заоблачи и през нощта срещу неделя ще превали дъжд, а дневните температури през втория почивен ден ще бъдат малко по-ниски. 
Веднага след това, на националния празник, отново ще имаме по-топло време с променлива облачност, което също така няма да продължи дълго. Във вторник - 4 март, облачността отново ще се увеличи и през нощта срещу сряда ще започнат валежи, които ще обхващат цялата страна и на 5-и март, сряда ще продължат през деня, като привечер ще спират. Захлаждането ще бъде по-сериозно, валежите по високите полета ще бъдат от сняг, като е възможно и образуването на нетрайна снежна покривка. Веднага ще последва ново затопляне към 6-7 март, последвано от своя страна от ново захлаждане в края на първата десетдневка на месеца, придружено с нови превалявания. Тези обстановки е твърде вероятно да бъдат придружени от силни фьонови ветрове при затоплянията, особено в планините и северните им подножия и силни северозападни и западни ветрове, включително в равнините- при застудяванията. 
След това, през втората десетдневка, температурите бавно ще се повишават, но изгледите от последните прогнози на световните метеоцентрали не дават надежда поне до средата на месеца да се радваме на продължителен период от топло и сухо време, на каквото се наслаждавахме през последните дни на февруари. 
Накратко: очаквайте баба Марта да встъпи в правата си с ентусиазъм.