Времето през месец октомври 2013Очаква се най-ниските температури през месеца да бъдат между 1 и 6 градуса, а най-високите - между 24 и 29 градуса

 

 

Сравнително топъл и сух октомври обещават синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН тази година.

Очаква се най-ниските температури през месеца да бъдат между 1 и 6 градуса, а най-високите - между 24 и 29 градуса.

Средната месечна температура ще бъде над нормата, а количеството на валежите - под нормата.

В края на октомври ще паднат и първите есенни слани в повечето равнинни райони.

През по-голямата част от първото десетдневие времето ще е предимно слънчево, с минималните температури между 6 и 11 и максималните - между 22 и 27 градуса.

Около 4-5 октомври градусите ще бъдат и малко по-високи

По-голяма облачност и по-ниски температури ще има около 7-8 октомври. Вероятността за значителни валежи е много малка през първата част на месеца.

С високи температури и сухо време ще започне и второто десетдневие на октомври, но около 13 октомври вероятността от превалявания и леко захлаждане ще е по-голяма.

През втората половина от десетдневието се очакват повече облачни дни, вероятност от слаби превалявания и по-ниски температури.

През последното десетдневие есента ясно ще се усети

Синоптиците прогнозират първите дни да са с повече слънчеви часове, но след 23 октомври вероятността от валежи и слани да нарасне.

В началото на октомври изгревът в София е в 7,22 ч., а залезът - в 19,10 ч. Продължителността на деня е 11 часа и 48 минути.

В края на месеца слънцето изгрява в 6,58 ч. и залязва в 17,22 ч., а денят трае 10 часа и 24 минути.

Октомври е типичен есенен месец, през който средните денонощни температури се понижават чувствително.

Сутрините са студени и мъглите стават все по-характерно явление

Зачестяват нахлуванията на студени въздушни маси, а при изясняване се образуват слани. Увеличава се и броят на мрачните и дъждовни дни, като средно са между шест и девет.

В планините по най-високите части през октомври почти винаги пада сняг. Същевременно, обаче, често се радваме има топли дни, познати като "циганско лято".

През октомври морската вода все още е сравнително топла и по Черноморието градусите остават по-високи.