Времето през месец декември 2013



 

 Времето презДекември месец 2013 вече се смята за типичен зимен месец. Тази годинаДекември 2013  ще ни зарадва не само с прилично количество сняг, но и със слънчево, макар и студено време. Според нашата прогноза за времето презДекември 2013 година очакваните температури ще варират между -5 и 15 градуса като средните ще са между -2 и 3 градуса. През Декември 2013 можем да очакваме повече сняг по високите част, повишена облачност и условия за превалявания от сняг и температури обичайни за сезона. Предвид предходно хладните месеци, според прогнозата за времето през Декември 2013 се очакват обилни снеговалежи, а на места и навявания от сняг. Времето през Декември месец 2013 ще е идеална за любителите на зимните спортове. Снежната покривка по родните зимни курорти ще е задоволителна за всички видове зимен спорт.


 


В зимните курорти като Боровец, Пампорово и Банско, температурите ще варират между -9 до -11 градуса. Около празниците са възможни и чувствителни понижавания на температурите - около -14 до -15 градуса, като най-силно ще се усети в северната част на страната и Предбалкана.  По високите части ще се образува поне 15-20 см. снежна покривка, а зимните курорти ще предлагат отлични условия за ски. Обичайно валежите през месец Декември ще са оскъдни, като в началото на месеца ще преобладава дъжд, който постепенно ще преминава в сняг. Валежите през декември 2013 традиционни за равнините ще са около 40-70 литра на квадратен метър, а в низините около 50-80 литра на квадратен метър. Тази година се очаква леко повишение на валежите предвид хладните летни месеци и предходните. В планинските области също може да има повишени превалявания от сняг като количеството валежи ще бъде около  130-140 литра на квадратен метър.

 



Студените ветрове идващи от морето ще направят доста неприятен престоя на туристите в Бургас и Варна, заради допълнително понижаване на температурите там и те ще бъдат между -3 и -7 градуса. В северозападната част от страната и тракийската низина, обичайно температурите ще бъдат около -1 -4, а в югоизточните около –2 до -1 градуса. 

За съжаление като зимен месец декември 2013 няма да имаме възможност да се радваме много на слънчевото време. Между 3 и 5 ще бъдат дните със слънце, като температурите ще са под нулата. Дните с мъгли и облаци ще са около 11 - 14, а дните с превалявания между 7 и 11.

В по-голямата част от страната през първата половина на месеца, температурите ще останат със стойности близки до обичайните или малко по-високи през първите дни на декември. Но през втората половина се очаква чувствително захлаждане и сняг. В София температурата ще бъде между -4 и -2 градуса, в Пловдив около 0 до 3, а в северните части като Русе и Видин, термометрите ще показват между -9 и -5 градуса.

През втората половина на месец Декември 2013 се очаква превалявания от дъжд и сняг, както и възможни поледици. ОколоКоледа 2013 и Нова година 2013 се предвиждат по-обилни снеговалежи, но все пак и там можем да се надяваме и на слънчеви дни.